Er det påbudt med vinterdekk på motorsykkel

Er det påbudt med vinterdekk på motorsykkel
 • Det er ikke påbudt med vinterdekk på motorsykkel i Norge
 • Men det anbefales sterkt å bruke vinterdekk når temperaturen faller under 5 grader Celsius
 • Vinterdekk gir bedre grep og stabilitet på glatt føre, spesielt på is og snø
 • Dersom man velger å kjøre uten vinterdekk på vinterføre, kan det føre til farlige situasjoner og økt risiko for ulykker
 • Det er også viktig å sjekke at dekkene har tilstrekkelig mønsterdybde og lufttrykk for å sikre optimal ytelse
 • For å unngå problemer med politiet eller forsikringsselskapet, bør man også sjekke om det er spesifikke krav til dekkene i forsikringsavtalen eller lovverket i landet man kjører i

Har du noen gang tenkt på om det er påbudt med vinterdekk på motorsykkel? Det er mange ting å huske på når du kjører motorsykkel. Fra beskyttelsesutstyr til vedlikehold og reparasjon, er det mye å ta hensyn til for å holde deg trygg mens du kjører. Men hva med dekkene dine?

Spesielt i Norge kan værforholdene endre seg raskt, og det kan være farlig å kjøre på glatte veier. Å ha riktige dekk kan gjøre en stor forskjell når det gjelder sikkerhet. I denne artikkelen vil vi utforske spørsmålet om vinterdekk er obligatorisk for motorsykler i Norge. Vi skal også se nærmere på hvilke krav som gjelder for dekkene dine ellers i året, og hvordan du kan sørge for at sykkelen din er så trygg som mulig. Les videre for å finne ut mer om dette viktige temaet!

Er det påbudt med vinterdekk på motorsykkel

Vinterdekk er spesielt utformet for å gi bedre grep på veien under kalde og snørike forhold. De har en spesiell gummiblanding som gjør dem mykere og mer fleksible i lavere temperaturer, og et mønster som gir bedre trekkraft. Det finnes to vanlige typer: piggfrie og piggdekk. For motorsykler er det også forskjell på sommer- og vinterdekk, med spesielle gummiblandinger og mønstre for å takle snø og is. Det er viktig å følge produsentens anbefalinger når du velger dekk til din motorsykkel.

Hva er vinterdekk?

Vinterdekk er dekk som er spesielt utformet for å gi bedre grep under kalde og snørike forhold. De har en spesiell gummiblanding som gjør dem mykere og mer fleksible i lavere temperaturer, slik at de kan gripe bedre på veibanen. I tillegg har de et mønster som gir bedre trekkraft og bidrar til å unngå aquaplaning eller glatte forhold.

FÅ MED DEG:  Kan man vaske motorsykkel med zalo

Vinterdekk er viktig for sikkerheten på veien om vinteren, da de gir deg bedre kontroll over kjøretøyet ditt på glatte eller snøfylte veier. Det er derfor viktig å bytte til vinterdekk når temperaturen faller til under 7 grader Celsius.

Vanlige typer av vinterdekk

 • Piggfrie vinterdekk – disse dekkene har ikke pigger, men i stedet bruker en spesiell gummiblanding og mønster for å gi godt grep på isete veier.
 • Piggdekk – disse dekkene har små pigger i slitebanen som gir enda bedre grep på isete veier. De kan imidlertid lage mer støy enn piggfrie alternativer og kan skade asfalten hvis det brukes utenom perioden med tillatt bruk.

Er det forskjell på sommer- og vinterdekk for motorsykkel?

Ja, det er stor forskjell på sommer- og vinterdekk for motorsykler. Som med bildekk, har vinterdekk for motorsykler en spesiell gummiblanding som gjør dem mykere og mer fleksible i kulden, slik at de kan gi bedre grep på veien.

I tillegg har vinterdekk for motorsykler et mønster som er spesielt utformet for å gi godt grep på snø og is. Dette mønsteret kan imidlertid føre til mindre kontaktflate mellom dekkene og veien, noe som kan redusere kjøreegenskapene på tørr eller våt vei.

Hvordan velge riktig type dekk for din motorsykkel

Når du velger dekk til din motorsykkel, bør du alltid se etter anbefalingene fra produsenten i motorhåndboken. Der vil det stå hvilken type dekk som passer best til sykkelen din.

Hvis du kjører mye om vinteren eller bor i et område med mye snø og is, bør du vurdere å investere i et sett med dedikerte vinterdekk for å opprettholde optimal sikkerhet under alle værforhold.

Når begynner vintersesongen i Norge?

Vintersesongen i Norge varierer avhengig av hvor i landet du befinner deg. Generelt sett begynner den rundt november/ desember og varer frem til mars/april.

Det er imidlertid ikke bare datoene som er viktige når det kommer til valg av dekk. Temperaturen spiller også en stor rolle. Hvis temperaturen faller under 7 grader Celsius, anbefales det å bytte til vinterdekk for å sikre best mulig grep på veien.

Hva skjer hvis jeg ikke bruker vinterdekk på min motorsykkel om vinteren?

Hvis du ikke bruker vinterdekk på din motorsykkel om vinteren, kan du risikere å miste kontrollen over sykkelen din på glatte eller snøfylte veier. Dette kan føre til farlige situasjoner og uhell.

I tillegg kan du risikere å få bøter eller bli straffeforfulgt hvis du blir stoppet av politiet uten riktig type dekk i vintersesongen.

Er det påbudt å bruke vinterdekk på en motorsykkel i Norge?

Ja, det er påbudt å bruke vinterdekk på en motorsykkel i Norge fra 15 november til første mandag etter 2. påskedag (i praksis 1. april). Dette gjelder også for utenlandske kjøretøy som befinner seg i Norge i denne perioden.

Krav for godkjente vinterdekk

 • Minimum mønsterdybde: 3 mm
 • Dekkene må være merket med M+S-symbol (Mud and Snow) eller snowflake-merket
 • Piggdekk er tillatt i perioden fra og med 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag (i praksis 1. april)
 • Det er ikke tillatt å bruke piggdekk utenfor denne perioden
FÅ MED DEG:  Kan motorsykkel kjøre i sykkelfelt

Kan man straffes for å ikke bruke vinterdekk på sin motorsykkel i Norge?

Ja, det er mulig å få bøter eller bli straffeforfulgt hvis du blir stoppet av politiet uten riktig type dekk i vintersesongen.

Bøtene kan variere avhengig av overtredelsen, men kan være opptil flere tusen kroner. I tillegg kan du risikere tap av førerkortet dersom du har brutt trafikkreglene.

Hvordan kan jeg vite om mine dekk er egnet for bruk om vinteren?

Du kan sjekke dine dekks egenskaper ved å se etter spesielle symboler på siden av dekket.

M+S-symbol (Mud and Snow)

Dette symbolet indikerer at dekket er egnet for bruk under krevende kjøreforhold som snø og is. Imidlertid er det ikke et krav at dette symbolet finnes på dekket for at det skal være godkjent som vinterdekk.

Snowflake-merket

Dette symbolet indikerer at dekket oppfyller strenge krav til ytelse under ekstreme vinterforhold. Hvis dekket har dette symbolet på siden, er det godkjent som vinterdekk.

Mønsterdybde

Minimum mønsterdybde for vinterdekk er 3 mm. Hvis mønsterdybden på dekket ditt er mindre enn dette, bør du bytte til nye dekk før vintersesongen begynner.

Hvordan kan jeg vite om mine dekk er egnet for bruk om vinteren?

1. Sjekk dekkets symboler og merking

Før du bestemmer deg for å bruke dekkene dine om vinteren, må du sjekke om de er godkjent for dette formålet. Du kan finne ut av dette ved å se etter et spesielt symbol på siden av dekket. Symbolene som indikerer at et dekk er egnet for vinterbruk, inkluderer M+S (Mud and Snow), 3PMSF (Three-Peak Mountain Snow Flake) eller bare en snøkrystall. Disse symbolene viser at dekket har blitt testet og godkjent for bruk i snø og is.

 

2. Test veigrepet på glatt underlag

Selv om et dekk har riktig symbol og merking, betyr det ikke nødvendigvis at det fungerer bra på glatte veier. Påfør litt press når du bremser mens du kjører på en glatt overflate, som for eksempel en isete parkeringsplass, for å teste hvordan bilen reagerer. Hvis bilen din sklir eller mister grep, kan det hende at du trenger nye vinterdekk.

Tips:

 • Hvis du ikke har mulighet til å teste veigrepet på glatt underlag, kan du også se etter tester og rangeringer av dekk fra uavhengige organisasjoner som NAF eller Testfakta.
 • Husk at det er best å bruke vinterdekk på alle fire hjulene. Hvis du bare bytter ut to av dekkene, kan dette føre til ubalansert kjøring og dårligere grep.

3. Sjekk dekkets alder og slitasje

Selv om et dekk har riktig symbol og fungerer bra på glatte veier, må du også sjekke alderen og slitasjen på dekket før du bruker det om vinteren. Dekk som er eldre enn 6 år eller har mindre enn 4 mm mønsterdybde bør ikke brukes i snø og is. Gamle eller slitte dekk kan ikke gi nok grep og kan være farlige å bruke.

FÅ MED DEG:  Hva koster det å registrere motorsykkel?

Tips:

 • Sjekk alderen på dekkene ved å se etter produksjonsdatoen på siden av dekket. Dette vises vanligvis som en kode med fire sifre, der de to første sifrene indikerer produksjonsuken, mens de to siste viser produksjonsåret.
 • Husk å sjekke lufttrykket i alle dekkene regelmessig, spesielt om vinteren når temperaturen kan falle betydelig.

Når du velger vinterdekk, er det viktig å gjøre grundig research og velge dekk som passer til ditt kjøretøy og dine kjøreforhold. Følg disse tipsene for å sikre at du har riktig type dekk og at de er trygge å bruke om vinteren.

Er det lov å kjøre scooter på vinteren?
Du kan kjøre moped om vinteren så lenge du tar vare på sikkerheten og bruker vinterdekk som passer for føret.

Er det lov å kjøre uten vinterdekk?
Selv om det ikke er lovpålagt å bruke verken piggdekk eller vinterdekk i Norge, er det viktig å ha dekk som passer til vær- og føreforholdene du kjører i. Hvis du ikke har tilpassede dekk, kan det anses som grov uaktsomhet.

Hva er påbudt på motorsykkel?
La oss begynne med det som er påbudt: Skal du kjøre motorsykkel, er det bare hjelm som er påbudt. Denne må være E-merket og ECE-godkjent, og en sirkel med bokstaven E og et tall, for eksempel E4, skal være relativt enkelt å finne på en godkjent hjelm. Seriøse forhandlere selger kun godkjente hjelmer.Nov 27, 2019

Er det lov å kjøre motorsykkel uten hjelm?
For alle som kjører eller sitter på motorsykkel i Norge, er det en pålagt å bruke hjelm, uansett om man er barn eller voksen som sitter i sidevogn. Hjelmen man bruker må oppfylle de internasjonale ECE-kravene, som kan identifiseres med et E-merke sydd inn i hjelmen.

Er det farligere å kjøre bil enn motorsykkel?
Det er mer risikofylt å kjøre motorsykkel enn bil. I fjor døde 20 personer på sykkel, som utgjør 20 prosent av alle trafikkdødsfall. Dødsulykker blant motorcyklister reduseres heller ikke i samme grad som blant bilister.

Kan du kjøre opp med egen motorsykkel?
Du kan betale for oppkjøringen på forhånd ved å bruke Din side eller betale når du møter opp. Å betale på nett er billigere. Motorsykkelen som brukes til oppkjøringen må være godkjent av Statens vegvesen (Lovdata). Du må selv skaffe en motorsykkel, og de fleste velger å leie en fra en trafikkskole.

Mine artikler

Jonas Skogheim er en hardbarket bilentusiast med en livslang lidenskap for biler og motorsykler. Jonas bringer med seg en unik kombinasjon av teknisk kunnskap og praktisk ekspertise. Etter å ha fordypet seg i bilbransjen i over et tiår, besitter han en dyp forståelse for bilreparasjoner, vedlikehold og ulike tekniske aspekter. Jonas deler gjerne sin ekspertise og gir uvurderlige innsikter som hjelper både erfarne og nye motorentusiaster.

Leave a Comment