Hvordan finne rett dekk til bilen

 • Det er viktig å velge riktig størrelse på dekkene til bilen din. Dette kan du finne i bilens instruksjonsbok eller på dekkets sidevegg.
 • Du bør også vurdere hvilket type dekk som passer best til ditt kjøremønster og klimaforhold. Det finnes sommerdekk, vinterdekk og helårsdekk.
 • Sjekk også hva slags hastighets- og belastningsindeks dekkene har. Dette må være i samsvar med bilens spesifikasjoner.
 • Pris er også en faktor å vurdere, men ikke la det være den eneste avgjørende faktoren. Kvalitet og sikkerhet bør alltid prioriteres over pris.
 • Husk å sjekke at dekkene du velger er godkjent av myndighetene og har riktig EU-dekkmerking.

Å finne riktig dekk til bilen kan være en utfordrende oppgave. Det er mange ulike alternativer å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hva som passer best for din spesifikke bilmodell og kjørestil.

Kanskje har du opplevd at du har kjøpt et sett med dekk, bare for å finne ut at de ikke fungerer optimalt på veien. Eller kanskje har du rett og slett blitt overveldet av alle valgene og utsatt kjøpet i flere uker eller måneder.

Uansett hva dine tidligere erfaringer med å finne riktig dekk har vært, så er det viktig å ta seg tid til å gjøre research og velge det beste alternativet for deg og din bil. I denne artikkelen vil jeg dele mine beste tips og triks for hvordan du kan finne rett dekk til bilen din, slik at du kan føle deg trygg og komfortabel på veien.

Hvordan finne rett dekk til bilen

Når du skal finne rett dekk til bilen din, bør du først sjekke dimensjonen på dekkene. Deretter er det viktig å tenke på bruksområdet og mønsteret på dekkene for optimalt veigrep. Velg også vinterdekk for harde vintre, sommerdekk med lav rullemotstand og støysvake alternativer for motorveikjøring. Sats gjerne på dekk med lang levetid.

Hva du bør tenke på når du skal finne rett dekk til bilen

Når du skal velge nye dekk til bilen din, er det flere faktorer som er viktig å ta hensyn til. Det første du bør undersøke er hvilken dimensjon dekkene dine har. Dette kan du enkelt finne ved å se på dekkets sidevegg, der dimensjonen står skrevet med tall og bokstaver.

FÅ MED DEG:  hvordan ta best vare på bilen (Viktige tips!)

Et annet viktig aspekt å tenke på er hvilket bruk du har for dekkene. Skal du kjøre mye på motorvei eller i høy hastighet, bør du velge dekk som er spesielt designet for dette formålet og som gir god stabilitet og kontroll ved høye hastigheter.

Videre kan det være smart å sjekke hvilket mønster de forskjellige dekkmodellene har. Dekkmønsteret har stor betydning for veigrep og kjøreegenskaper, spesielt under våte eller glatte forhold.

Dimensjonen på dekkene

Den riktige dimensjonen på dekkene dine er svært viktig både for sikkerheten og for at bilen skal fungere optimalt. Dimensjonen bestemmes av bredden på dekket, profilhøyden og størrelsen på felgen. Dimensjonen står alltid oppgitt i tall og bokstaver på siden av dekket.

For eksempel kan dimensjonen 205/55R16 tolkes slik:
– 205 er bredden på dekket i millimeter
– 55 er profilhøyden, som er forholdet mellom høyden og bredden på dekket (i dette tilfellet 55% av bredden)
– R står for radialkonstruksjon, som er den vanligste typen dekk i dag
– 16 angir størrelsen på felgen i tommer

Egenskaper å se etter

Når du skal velge nye dekk til bilen din, kan det være lurt å se etter følgende egenskaper:

 • Vintergodkjente: Hvis du bor i Norge eller andre land med harde vintre, bør du velge vinterdekk som gir godt grep på snø og is
 • Sommerdekk: Om sommeren kan det være lurt å velge dekk med godt veigrep og lav rullemotstand for å spare drivstoff
 • Støysvake: Noen dekkmodeller gir mindre støy enn andre, noe som kan være en fordel hvis du kjører mye på motorvei eller liknende
 • Lang levetid: Velg gjerne dekk som tåler mye slitasje og har god levetid. Dette vil spare deg for penger i det lange løp.

Mønster på dekkene

Mønsteret på dekkene har stor betydning for veigrep og kjøreegenskaper. Dekkmønsteret bidrar til å transportere vann bort fra kontaktflaten mellom dekket og veien, slik at bilen ikke sklir på vått underlag.

Det finnes ulike mønstertyper, som for eksempel retningsbestemte mønstre eller asymmetriske mønstre. Retningsbestemte mønstre gir godt grep på vått underlag, mens asymmetriske mønstre gir bedre kjøreegenskaper og stabilitet i høy hastighet.

Godkjent for vinterbruk

I Norge er det påbudt å bruke vinterdekk fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag. Vinterdekkene skal være spesielt godkjent for bruk om vinteren (også kalt “M+S-merket”), og ha et mønsterdybde på minst 3 millimeter.

Noen produsenter lager også såkalte piggfrie vinterdekk, som har gummi med spesielle egenskaper som gir godt grep selv uten pigger.

Tilpasset motorvei og høy hastighet

Hvis du kjører mye på motorvei eller i høy hastighet, bør du velge dekkmodeller som er spesielt utviklet for dette formålet. Slike dekk har gjerne en spesiell konstruksjon som gir bedre stabilitet ved høye hastigheter, samt lavere rullemotstand for å spare drivstoff.

FÅ MED DEG:  Hva er EGR ventil?

Vær oppmerksom på at slike dekk ofte kan være noe dyrere enn vanlige dekk, men kan lønne seg i lengden hvis du kjører mye på motorvei.

Få hjelp til å velge dekk

Hvis du er usikker på hvilke dekk som passer best til bilen din, kan det være lurt å kontakte en dekkspesialist eller en verksted som har kunnskap om dette. De vil kunne gi deg gode råd og veiledning, samt anbefale ulike dekkmodeller basert på dine behov og kjøremønster.

Slik sjekker du dimensjonen på dekkene på bilen din

Hva er en dekkdimensjon?

En dekkdimensjon består av tall og bokstaver som angir bredden, høyden og diameteren til dekket. Det kan også inneholde informasjon om belastnings- og hastighetsindeksen.

Hvordan finne dekkdimensjonen på bilen din?

Du kan finne informasjon om riktig dekkdimensjon i bilens instruksjonsbok eller på etiketten som er plassert i dørkarmen på førersiden. Du kan også finne det ved å se etter tallene som står på siden av dekket.

Hva betyr tallene og bokstavene i dekkdimensjonen?

Tallene og bokstavene i dekkdimensjonen gir følgende informasjon:

 • Bredden: Angitt i millimeter (f.eks. 215).
 • Høyde/Bredde-forhold: Forholdet mellom høyden til sideveggen og bredden av dekket (f.eks. 60).
 • Diameter: Diameteren på felgen målt i tommer (f.eks. 16).
 • Belastningsindeks: Angir den maksimale vekten som et enkelt dekk kan bære (f.eks. 95).
 • Hastighetsindeks: Angir den maksimale hastigheten som et enkelt dekk er godkjent for (f.eks. V).

Viktige egenskaper å se etter når du velger dekk til bilen din

Veigrep og sikkerhet

Veigrep er en av de viktigste egenskapene du bør se etter når du velger dekk. Sørg for å velge dekk som gir godt veigrep på både vått og tørt underlag. Dette vil øke sikkerheten og redusere risikoen for ulykker.

Støy og komfort

Dekk kan også påvirke kjørekomforten i bilen din. Velg dekk som gir lavt støynivå for en mer behagelig kjøreopplevelse.

Kjørelengde og drivstoffeffektivitet

Noen typer dekk kan ha lengre levetid enn andre, noe som betyr at de ikke trenger å byttes like ofte. I tillegg kan noen dekk være mer drivstoffeffektive, noe som vil spare deg for penger på lang sikt.

Hvilket mønster bør du velge på dekkene, og hvorfor?

Mønsterdybde

Mønsterdybden på et dekk er viktig for å opprettholde godt veigrep. I Norge må mønsterdybden være minst 1,6 millimeter, men det anbefales at den er minst 3 millimeter.

Sommerdekk vs. vinterdekk

Sommerdekk har vanligvis et mønster som gir godt veigrep på tørt underlag, mens vinterdekk har et mønster som er spesielt designet for å gi godt veigrep på snø og is. Det er derfor viktig å velge riktig type dekk for værforholdene du vil kjøre i.

Slik finner du ut om dekkene er godkjent for vinterbruk i Norge

Pigger eller piggfritt?

I Norge kan du bruke både piggdekk og piggfrie vinterdekk. Piggdekk gir bedre veigrep på isete veier, mens piggfrie dekk gir bedre veigrep på vått føre.

FÅ MED DEG:  Hva skjer når katalysatoren ryker?

Merking av vinterdekk

Vinterdekk som er godkjent for bruk i Norge vil ha en spesiell merking med symboler som viser at det er et vinterdekk og hvilken hastighet det er godkjent for.

Spesielle krav til dekk hvis du skal kjøre mye på motorvei eller i høy hastighet

Hastighetsindeks

Hvis du skal kjøre mye på motorvei eller i høy hastighet, bør du velge dekk med en høyere hastighetsindeks. Dette vil sikre at dekkene tåler den høye belastningen og ikke blir ødelagt.

Dekkstivhet

Dekkstivhet kan også være en viktig faktor hvis du skal kjøre mye på motorvei. Dekk med høyere stivhet gir bedre stabilitet og presisjon når du kjører i høye hastigheter.

Slik vet du om et bestemt merke eller type dekk passer godt til bilen din

Bilprodusentens anbefaling

Bilprodusenten vil vanligvis anbefale en spesiell type dekk som passer best til bilen din. Sjekk instruksjonsboken eller kontakt forhandleren for å få mer informasjon.

Dekktester

Du kan også lese dekktester fra uavhengige organisasjoner for å se hvilke dekk som presterer best på ulike områder, som veigrep og støy.

Hvor kan du få hjelp og veiledning hvis du er usikker på hvilke dekk som passer best til bilen din?

Dekkforhandler

Dekkforhandlere vil vanligvis ha god kunnskap om forskjellige typer dekk og kan gi deg råd om hvilke som passer best til bilen din.

Bilverksteder

Bilverksteder kan også hjelpe deg med å velge riktig type dekk. De kan også kontrollere mønsterdybde og lufttrykk, samt montere og balansere de nye dekkene dine.

Kan man kjøre med forskjellige dekk foran og bak?
Dekkene må være av samme størrelse. Hvis kjøretøyet opprinnelig hadde forskjellige dekkdimensjoner foran og bak, må størrelsesendringen være den samme. Hvis det skal gjøres ytterligere endringer, må tillatelse fra kjøretøyprodusenten være tilstede eller det må være dokumentasjon som nevnt i punkt 1.

Er det forskjell på høyre og venstre dekk?
Mange dekk som brukes i dag trenger ikke å ha en bestemt rotasjonsretning, og kan plasseres hvor som helst på bilen. Men det er viktig å merke seg at asymmetriske dekk må settes riktig på felgen, selv om man gjør jobben selv. Disse dekkene vil vanligvis ha merking på utsiden og innsiden for å vise hvordan de skal monteres på felgen.

Er det lov å kjøre med forskjellige dekk?
Å kjøre et kjøretøy med dekk i størrelser, konstruksjoner og hastighetsvurderinger som ikke er anbefalt, kan være farlig og bryte loven. Dette gjelder fra 25. mai 2018.

Er det lov å kjøre med 2 sommerdekk og 2 vinterdekk?
På et kjøretøy må alle dekkene være av samme type, enten sommerdekk, friksjonsdekk eller piggdekk. Det er ikke tillatt å blande dekktyper på samme kjøretøy.

Er det farlig å kjøre med ubalanserte dekk?
Dekk som ikke er balansert, kan forårsake vibrasjoner som kan føre til at sjåføren blir sliten og forårsake unødvendig slitasje på støtdemperne.

Mine artikler

Jonas Skogheim er en hardbarket bilentusiast med en livslang lidenskap for biler og motorsykler. Jonas bringer med seg en unik kombinasjon av teknisk kunnskap og praktisk ekspertise. Etter å ha fordypet seg i bilbransjen i over et tiår, besitter han en dyp forståelse for bilreparasjoner, vedlikehold og ulike tekniske aspekter. Jonas deler gjerne sin ekspertise og gir uvurderlige innsikter som hjelper både erfarne og nye motorentusiaster.

Leave a Comment