Når bør man bytte motorsykkel hjelm

Når bør man bytte motorsykkel hjelm
 • En motorsykkelhjelm bør byttes ut etter 5-7 år, uavhengig av om den har blitt brukt eller ikke.
 • Hvis hjelmen har vært involvert i en kollisjon, bør den umiddelbart byttes ut, selv om det ikke er synlige skader på hjelmen.
 • Hvis hjelmen har synlige tegn på slitasje, som sprekker eller deformasjoner, bør den også byttes ut umiddelbart.
 • Hvis hjelmen har blitt utsatt for ekstreme temperaturer eller kjemikalier, kan det svekke hjelmens beskyttelsesevne og den bør byttes ut.
 • Det er også viktig å sørge for at hjelmen passer riktig og er komfortabel å ha på seg. Hvis hjelmen begynner å føles ubehagelig eller løs, kan det være på tide å bytte den ut.

Som en motorsyklist er hjelmen din viktigste beskyttelse mot alvorlige skader ved en ulykke. Men når bør du egentlig bytte ut hjelmen din? Er det etter et visst antall år, eller bør du se etter spesifikke tegn på slitasje?

Mange motorsyklister kan bli fristet til å utsette å bytte hjelmen sin, enten fordi de liker den gamle så godt, eller fordi de vil spare penger. Men dette kan være farlig og kan føre til at hjelmen ikke gir deg den beskyttelsen du trenger i tilfelle en ulykke. I denne artikkelen skal vi se på noen av tegnene som indikerer at det er på tide å bytte ut hjelmen din – og hvorfor det er så viktig å gjøre det når tiden kommer. Så les videre for å lære mer om hvordan du kan holde deg selv trygg på veien!

FÅ MED DEG:  Hvordan lade motorsykkelbatteri? (Sjekk fremgangsmåten!)

Når bør man bytte motorsykkel hjelm

En motorsykkelhjelm bør byttes ut etter fire til fem år på grunn av slitasje og aldring. Skummet i hjelmen kan bli komprimert, og materialene kan svekkes over tid på grunn av eksponering for sollys og fuktighet. Hvis hjelmen har blitt utsatt for et uhell eller støt, bør den også byttes ut umiddelbart.

Hvor lenge bør man bruke en motorsykkelhjelm før den bør byttes ut?

Når man kjøper en motorsykkelhjelm, er det viktig å være klar over at hjelmen har begrenset levetid. Det anbefales å bytte ut hjelmen etter fire til fem år, selv om det kan variere avhengig av faktorer som hvor ofte du bruker hjelmen og hvordan du tar vare på den. Hvis hjelmen har blitt utsatt for et uhell eller støt, bør du også vurdere å bytte den ut umiddelbart.

Det er flere grunner til at du bør bytte ut hjelmen din regelmessig. En av de viktigste faktorene er slitasje. Etter flere års bruk kan skummet i hjelmen bli komprimert, noe som reduserer beskyttelsesevnen. I tillegg kan materialene i hjelmen svekkes over tid på grunn av eksponering for sollys og fuktighet.

En annen grunn til å bytte ut hjelmen regelmessig er teknologisk fremgang. Motorsykkelhjelm-teknologi forbedres stadig, og nye modeller kan ha bedre beskyttelsesegenskaper enn eldre modeller. Derfor kan det være lurt å investere i en nyere modell hvis du vil ha best mulig beskyttelse.

Eksempel på faktorer som kan påvirke levetiden til en motorsykkelhjelm

 • Hvor ofte du bruker hjelmen
 • Hvordan du tar vare på hjelmen
 • Hvor mye sollys og fuktighet hjelmen utsettes for
 • Hvor ofte hjelmen utsettes for støt eller uhell
FÅ MED DEG:  De beste motorsyklene for norske fjellveier

Eksempel på hvordan ta vare på en motorsykkelhjelm

 • Rengjør hjelmen regelmessig med mild såpe og vann. Unngå å bruke kjemikalier eller løsemidler som kan skade materialene i hjelmen.
 • Oppbevar hjelmen på et tørt sted, unngå direkte sollys og høy varme.
 • Unngå å henge hjelmen på styret eller speilet når du ikke bruker den, da dette kan skade polstringen inne i hjelmen.
 • Sørg for at du har riktig størrelse på hjelmen, slik at den sitter godt og gir optimal beskyttelse.

Hva er de vanligste årsakene til at man må bytte ut en motorsykkelhjelm?

Slitasje og aldring:

En hjelm som har blitt brukt mye over tid, vil med tiden slites ut. Dette kan føre til at hjelmen mister sin beskyttende evne. Det anbefales derfor å bytte ut hjelmen etter en viss tidsperiode, selv om den ser ut til å være i god stand.

Ulykker:

Hvis du har vært involvert i en ulykke hvor hjelmen din har blitt utsatt for slag eller støt, bør du alltid bytte den ut. Selv om det ikke er synlige skader på hjelmen, kan den likevel ha mistet sin beskyttende evne.

Endringer i passformen:

Hvis hjelmen din ikke passer ordentlig lenger, kan det være nødvendig å bytte den ut. En hjelm som sitter for løst eller stramt vil ikke gi adekvat beskyttelse mot skader ved en eventuell ulykke.

Hvordan vet man når det er på tide å bytte ut hjelmen?

Tidsintervallet:

Mange produsenter anbefaler at man skal bytte ut en motorsykkelhjelm etter rundt 5 år, uavhengig av hvor mye den har blitt brukt. Dette skyldes at materialene i hjelmen kan bli svekket over tid.

Visuelle tegn:

Hvis hjelmen din har noen synlige skader, som sprekker, bulker eller riper, bør du bytte den ut. Disse skadene kan svekke hjelmens beskyttende evne.

Passformen:

Hvis hjelmen ikke passer ordentlig lenger, bør du vurdere å bytte den ut. En hjelm som sitter for løst eller stramt vil ikke gi tilstrekkelig beskyttelse.

Hva er anbefalt levetid for en motorsykkelhjelm?

De fleste produsenter anbefaler at man bytter ut en hjelm etter rundt 5 år. Dette skyldes at materialene i hjelmen kan svekkes over tid og redusere hjelmens beskyttende egenskaper.

FÅ MED DEG:  Hva er en 4 hjuls motorsykkel? (Forklart!)

Kan man fortsatt bruke hjelmen hvis den har blitt utsatt for et uhell eller støt?

Nei, hvis du har vært involvert i en ulykke hvor hjelmen din har blitt utsatt for slag eller støt, bør du alltid bytte den ut. Selv om det ikke er synlige skader på hjelmen, kan den likevel ha mistet sin beskyttende evne.

Er det noen spesielle faktorer som kan påvirke hvor ofte man bør bytte ut hjelmen sin?

Bruksfrekvens:

Hvis du bruker motorsykkelhjelmen din daglig, vil den slites raskere enn hvis du bare bruker den av og til. Det kan derfor være nødvendig å bytte ut hjelmen oftere hvis du kjører mye.

Oppbevaring:

Hvis hjelmen din blir oppbevart på en fuktig eller varm plass, kan dette påvirke materialene i hjelmen og redusere dens levetid.

Er det forskjellige krav til når man bør bytte ut hjelmer av ulike materialer, som for eksempel karbonfiber og plastikk?

Ja, levetiden til en motorsykkelhjelm kan variere avhengig av materialet den er laget av. Karbonfiber-hjelmer har vanligvis lengre levetid enn plastikk-hjelmer, men det er fortsatt viktig å følge produsentens anbefalinger for bytting.

Hva slags vedlikehold kan man gjøre for å øke levetiden til en motorsykkelhjelm?

Rengjøring:

Du bør alltid holde hjelmen ren for å unngå skader på overflaten. Du kan vaske hjelmen med mild såpe og vann, men unngå bruk av aggressive rengjøringsmidler som kan skade materialet i hjelmen.

Oppbevaring:

For å øke levetiden på hjelmen din bør den alltid oppbevares på et tørt og kjølig sted. Unngå å oppbevare hjelmen på et sted hvor den kan falle ned eller bli utsatt for slag eller støt.

Unngå direkte sollys:

Du bør unngå å la hjelmen din ligge i direkte sollys, da dette kan påvirke materialene i hjelmen og redusere dens levetid.

Mine artikler

Jonas Skogheim er en hardbarket bilentusiast med en livslang lidenskap for biler og motorsykler. Jonas bringer med seg en unik kombinasjon av teknisk kunnskap og praktisk ekspertise. Etter å ha fordypet seg i bilbransjen i over et tiår, besitter han en dyp forståelse for bilreparasjoner, vedlikehold og ulike tekniske aspekter. Jonas deler gjerne sin ekspertise og gir uvurderlige innsikter som hjelper både erfarne og nye motorentusiaster.

Leave a Comment