Kan man bruke crosshjelm på motorsykkel

Kan man bruke crosshjelm på motorsykkel
 • Det er ikke anbefalt å bruke en crosshjelm på en motorsykkel.
 • En crosshjelm er designet for off-road kjøring og har ikke samme beskyttelse som en motorsykkelhjelm.
 • En crosshjelm gir ikke tilstrekkelig beskyttelse mot støt fra siden eller bakfra, som kan være vanlige i trafikken.
 • Motorsykkelhjelmer har også bedre ventilasjon og aerodynamikk for å håndtere høyere hastigheter på veien.
 • Hvis du vil ha maksimal beskyttelse på veien, bør du velge en hjelm som er spesielt laget for motorsykkelkjøring.

Kan man bruke crosshjelm på motorsykkel? Det er et spørsmål som mange har stilt seg, spesielt de som er ivrige etter å prøve ut ulike motorsykkelerfaringer. Selv om det kan virke fristende å bruke en crosshjelm på en vanlig motorsykkel, er det noen viktige faktorer du må ta hensyn til før du tar beslutningen.

Hvis du noen gang har prøvd å finne den perfekte hjelmen for din motorsykkeltur, vil du vite hvor vanskelig det kan være å finne en som passer perfekt for dine behov. Å velge riktig type hjelm kan føles overveldende og utfordrende, spesielt når sikkerheten din står på spill. I denne artikkelen vil vi undersøke de forskjellige typer hjelmer og diskutere fordeler og ulemper ved å bruke en crosshjelm på en vanlig motorsykkel. Hvis du ønsker å sikre deg selv best mulig i trafikken, fortsett å lese videre!

Kan man bruke crosshjelm på motorsykkel

En crosshjelm er en spesiell type hjelm som brukes til offroad-kjøring. Den har et unikt utseende med utvidet hakebeskyttelse og langt visir for bedre beskyttelse mot rusk og stein. Crosshjelmer er laget av lettere materialer og har ekstra ventilasjon for mer komfort under varme forhold. Det er lovlig å bruke en crosshjelm på veier i Norge, men det anbefales ikke siden den ikke gir samme beskyttelse som tradisjonelle hjelmer. Fordelene inkluderer god beskyttelse og mer bevegelsesfrihet, mens ulempene inkluderer mindre passende visir for vanlige veier.

Hva er en crosshjelm?

En crosshjelm er en type hjelm som er designet for å brukes under offroad-kjøring, som motocross eller enduro. Disse hjelmene har et unikt utseende med en utvidet hakebeskyttelse og lang visir. De gir også god beskyttelse rundt ansiktet og nakken.

FÅ MED DEG:  7 ting å vurdere før du kjøper din første motorsykkel

Crosshjelmer er laget av lettere materialer enn tradisjonelle motorsykkelhjelmer for å gi kjøreren mer bevegelsesfrihet og ventilasjon under varme forhold. Mange av disse hjelmene har også ekstra ventilasjon på toppen og sidene.

Forskjeller fra andre typer hjelmer

Crosshjelmer skiller seg fra andre typer motorsykkelhjelmer ved deres spesielle design, som inkluderer:

– Langt, bredt visir: Visiret på en crosshjelm gir bedre beskyttelse mot stein, rusk og fuktighet enn tradisjonelle hjelmer.
– Utvidet hakebeskyttelse: Denne funksjonen gir ekstra beskyttelse rundt haken, som kan være utsatt for støt i offroad-kjøring.
– Lettere vekt: Crosshjelmer veier mindre enn vanlige motorsykkelhjelmer for å gi mer bevegelsesfrihet under aktiviteter som krever mye fysisk anstrengelse.
– Mer ventilasjon: Crosshjelmer har ofte flere ventilasjonskanaler enn vanlige hjelmer for å gi kjøreren mer komfort under varme forhold.

Er crosshjelm lovlig på veier i Norge?

Ja, det er lovlig å bruke en crosshjelm på vanlige veier i Norge. Men det anbefales ikke siden hjelmen ikke gir samme beskyttelse som en tradisjonell hjelm spesielt når det kommer til høye hastigheter og trafikk.

Det er også viktig å huske at visiret på en crosshjelm er laget for å takle stein og rusk i offroad-kjøring, og kan derfor være mindre egnet for vanlige veier hvor man også kan møte insekter og annet rusk.

Fordeler og ulemper med en crosshjelm

Som med alle typer utstyr, har crosshjelmer både fordeler og ulemper. Noen av de viktigste inkluderer:

Fordeler:
– God beskyttelse mot støt og slag rundt ansiktet og nakken.
– Gir mer bevegelsesfrihet enn tradisjonelle hjelmer.
– Mer ventilasjon for bedre komfort under varme forhold.
– Langt visir gir ekstra beskyttelse mot stein, rusk og fuktighet.

Ulemper:
– Mindre egnet for vanlige veier siden hjelmen ikke gir samme beskyttelse ved høye hastigheter eller kollisjoner med andre kjøretøy.
– Visiret kan være mindre egnet for å beskytte mot insekter eller regn på vanlige veier.
– Mindre aerodynamisk enn tradisjonelle hjelmer, noe som kan påvirke kjøringen ved høye hastigheter.

Hvordan vedlikeholde og ta vare på en crosshjelm

For å sikre at crosshjelmen gir optimal beskyttelse og varer lengst mulig, er det viktig å ta godt vare på den. Noen tips for vedlikehold inkluderer:

– Rengjør hjelmen regelmessig med mildt såpevann og en myk klut.
– Unngå bruk av alkoholbaserte rengjøringsmidler eller løsemidler, da disse kan skade hjelmens overflate.
– Ikke bruk visiret til å tørke av hjelmen eller fjerne insekter, da dette kan ripe opp visiret.
– Oppbevar hjelmen på et tørt sted, unngå direkte sollys eller ekstreme temperaturer.
– Bytt ut hjelmen etter fem år eller hvis den har blitt utsatt for et hardt slag.

FÅ MED DEG:  Hvor lenge varer et MC batteri

Hvilke fordeler og ulemper har en crosshjelm sammenlignet med andre typer hjelmer?

Fordeler

Crosshjelmer er spesielt designet for terrengsykling eller motocross, noe som betyr at de gir god beskyttelse i tilfelle ulykker som skjer på ujevnt terreng. De har vanligvis en større hakestropp enn andre hjelmer, noe som gir ekstra sikkerhet hvis du skulle falle og slå hodet i bakken. Crosshjelmer har også større ventilasjonssystemer enn vanlige hjelmer, slik at du kan holde deg kjølig og komfortabel selv i varmt vær.

Ulemper

En av ulempene ved crosshjelmer er at de ofte veier mer enn vanlige hjelmer, noe som kan være ubehagelig hvis du skal bruke dem over lengre tid. De kan også ha et bredere synsfelt, noe som gjør det vanskeligere å bruke briller under hjelmen. Til slutt kan prisen være høyere enn for vanlige hjelmer på grunn av den spesielle utformingen og materialene som brukes.

Er det mer vanlig å se folk bruke crosshjelm på offroad-sykler eller på vanlige veier?

Det er langt mer vanlig å se folk bruke crosshjelm når de sykler offroad-sykler eller terrengsykler. Dette skyldes hovedsakelig at disse typene sykler krever mer beskyttelse på grunn av terreng og høyere hastigheter. Crosshjelmer gir bedre beskyttelse i tilfelle ulykker som skjer på ujevnt terreng, og har også et ventilasjonssystem som kan hjelpe til med å holde deg kjølig under fysisk anstrengende aktiviteter.

Finnes det noen spesielle krav til sikkerhet og beskyttelse som må oppfylles når man bruker en crosshjelm på motorsykkel?

Krav til sikkerhet

For å være godkjent for bruk under motorsykling, må alle hjelmer oppfylle visse sikkerhetskrav. For crosshjelmer inkluderer dette at hjelmen skal dekke hele hodet, ha en solid hakestropp og ha et visir som ikke kan løsne ved uhell eller kraftig vind. Hjelmen må også kunne absorbere kraften fra et støt uten at hodet ditt blir skadet.

Beskyttelseskrav

Crosshjelmer gir ekstra beskyttelse i ansiktet og haken sammenlignet med vanlige hjelmer. Dette skyldes den spesielle utformingen av hjelmens frontparti og det faktum at de fleste crosshjelmer er designet for å brukes sammen med briller eller goggles for å beskytte øynene mot støv, sand og andre farer.

Hvor kan man kjøpe en god kvalitetscrosshjelm i Norge, og hva bør man se etter når man velger utstyr av denne typen?

Kjøpssteder

Det er mange steder du kan kjøpe en god kvalitetscrosshjelm i Norge. Motorsykkelbutikker og sportsbutikker som selger sykkelutstyr er gode steder å begynne. Du kan også finne et bredt utvalg av crosshjelmer på nettet.

FÅ MED DEG:  Hvor ofte bør man skifte olje på motorsykkel

Hva du skal se etter

 • Sikkerhetssertifisering: Sørg for at hjelmen er testet og godkjent for bruk under motorsykling.
 • Passform: Hjelmen må passe ordentlig for å gi maksimal beskyttelse. Prøv alltid hjelmen før du kjøper den, og sørg for at den passer riktig og ikke beveger seg rundt på hodet ditt.
 • Ventilasjon: Crosshjelmer har vanligvis større ventilasjonssystemer enn vanlige hjelmer, noe som kan gjøre dem mer komfortable å bruke i varmt vær.
 • Materiale: Crosshjelmer er vanligvis laget av lettere materialer som karbonfiber eller glassfiber, noe som kan gjøre dem mer behagelige å bruke over lengre tid.

Hvordan kan man vedlikeholde og ta vare på en crosshjelm for best mulig beskyttelse og holdbarhet?

Vedlikeholdsprosedyrer

 • Rengjør hjelmen regelmessig med en mild såpe og varmt vann for å fjerne smuss og svette fra innsiden av hjelmen.
 • Unngå å bruke kjemikalier eller løsemidler på hjelmen, da dette kan skade materialene og svekke beskyttelsen.
 • Oppbevar hjelmen på et tørt sted borte fra direkte sollys eller varmekilder for å unngå skade på materialene.

Hvordan øke holdbarheten

 • Bytt ut hjelmen hvis den har blitt skadet, selv om det ikke synes å være noen synlige tegn til skade. Hjelmens beskyttelse kan svekkes over tid, selv uten synlige tegn på slitasje.
 • Ikke la andre bruke hjelmen din, da dette kan føre til at den blir ødelagt eller deformert slik at den ikke gir god nok beskyttelse.
 • Følg alltid produsentens instruksjoner for bruk og vedlikehold av hjelmen for best mulig beskyttelse og holdbarhet.

Kan man bruke crosshjelm på motorsykkel?
Dersom den har blitt godkjent og sertifisert, så er det trygt å bruke den.

Er det lov å bruke sykkelhjelm på motorsykkel?
Reglene som gjelder nå er Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn, § 2. Ifølge denne forskriften kan ikke passasjerer bruke sykkelhjelm.

Hva er påbudt på motorsykkel?
Når du skal kjøre motorsykkel, er det kun hjelm som er påbudt. Hjelmen må være E-merket og ECE-godkjent, og ha en sirkel med bokstaven E og et tall, som for eksempel E4. Det er enkelt å finne en godkjent hjelm, og seriøse forhandlere selger kun godkjente hjelmer.

Er det lov å kjøre motorsykkel uten hjelm?
Det er påbudt å bruke hjelm for alle som kjører eller er passasjer på motorsykkel i Norge. Dette gjelder også barn eller voksne i sidevogn. Hjelmen skal tilfredsstille internasjonale ECE-krav. (Du finner da et E-merke innsydd i hjelmen.)

Kan man bruke skihjelm som sykkelhjelm?
Det er like sikkert for både voksne og barn å bruke skatehjelmer på sykkel som vanlige sykkelhjelmer. Skatehjelmer er like trygge å bruke og den største forskjellen er at de har mindre lufting og en litt annen passform enn sykkelhjelmer.

Mine artikler

Jonas Skogheim er en hardbarket bilentusiast med en livslang lidenskap for biler og motorsykler. Jonas bringer med seg en unik kombinasjon av teknisk kunnskap og praktisk ekspertise. Etter å ha fordypet seg i bilbransjen i over et tiår, besitter han en dyp forståelse for bilreparasjoner, vedlikehold og ulike tekniske aspekter. Jonas deler gjerne sin ekspertise og gir uvurderlige innsikter som hjelper både erfarne og nye motorentusiaster.

Leave a Comment