Hvordan unngå rust på motorsykkel

Hvordan unngå rust på motorsykkel
 • Rust på motorsykkel kan føre til alvorlige skader og svekke kjøretøyets levetid.
 • Det er viktig å vaske motorsykkelen regelmessig for å fjerne smuss og salt som kan føre til rust.
 • Bruk av voks eller lakkbeskyttelse kan også bidra til å beskytte mot rust.
 • Oppbevaring av motorsykkelen på et tørt sted, helst innendørs, kan også hjelpe med å unngå rustdannelse.
 • Hvis du oppdager rust på motorsykkelen din, bør du umiddelbart ta tak i problemet og få det reparert før det sprer seg og forverres.

Motorsykler er en lidenskap for mange, men det kan være frustrerende å se rust på din stolthet og glede. Rust kan føre til skader på motorsykkelen og koste dyrt i reparasjoner. Det ødelegger også utseendet til sykkelen din som du har brukt så mye tid og penger på å vedlikeholde. Men hvordan unngår du rust på motorsykkelen?
Svaret er ikke alltid enkelt, men det er viktig å ta tiltak for å beskytte sykkelen din mot de harde værforholdene vi opplever i Norge. I denne artikkelen vil jeg dele noen tips og triks for å hjelpe deg med å holde motorsykkelen rustfri i lang tid fremover. Så sett deg ned, les videre og lær hvordan du kan beseire den irriterende fienden som heter rust!

Hvordan unngå rust på motorsykkel

Mangelfullt vedlikehold, værforhold og skade på overflaten er vanlige årsaker til rust på en motorsykkel. For å forebygge rust bør du rengjøre sykkelen etter hver kjøretur, smøre bevegelige deler regelmessig og bruke voks eller lakk for ekstra beskyttelse. Bremserotoren er spesielt utsatt for rust.

De vanligste årsakene til rust på en motorsykkel

Rust er et stort problem for mange som eier en motorsykkel. Det kan føre til svekket ytelse, dårligere utseende og i verste fall alvorlige sikkerhetsproblemer. Her er noen av de vanligste årsakene til rust på en motorsykkel:

FÅ MED DEG:  Hvordan plombere motorsykkel

Mangelfull vedlikehold

En av de mest vanlige årsakene til rust på en motorsykkel er mangelfullt vedlikehold. Hvis du ikke rengjør og smører delene regelmessig, vil det akkumuleres skitt og fuktighet som kan føre til rust.

Værforhold

Værforholdene har også stor innvirkning på rustdannelsen på din motorsykkel. Regn, snø eller saltede veier kan alle bidra til økt fuktighet og korrosjon.

Hogst eller skade på overflaten

Når overflaten av metall blir hoggd eller skadet, blir det lettere for fuktighet å trenge inn og føre til rust.

Slik forebygger du rust på din motorsykkel

Forebygging er alltid bedre enn behandling når det gjelder rustskader. Her er noen tips for å unngå at din motorsykkel ruster:

Rengjøring etter kjøring

Etter hver kjøretur bør du tørke av sykkelen med en ren klut og fjerne skitt og smuss fra overflaten. Dette vil bidra til å hindre opphopning av fuktighet, noe som kan føre til rustdannelse.

Smøring av deler

Smør alle bevegelige deler på din motorsykkel regelmessig for å beskytte dem mot korrosjon. Bruk smøremidler som ikke tiltrekker seg støv og skitt.

Bruk av voks eller lakk

Påfør voks eller lakk på overflaten av sykkelen for å beskytte den mot vær og vind. Dette vil også gi en ekstra beskyttelse mot rust.

De mest utsatte delene for rust på en motorsykkel

Noen deler av din motorsykkel er mer utsatt for rust enn andre. Her er noen av de vanligste områdene:

 • Bremserotoren: Bremseskivene på din motorsykkel er spesielt utsatt for rust da de er eksponert for store mengder varme og fuktighet.
 • Gaffelbein: Gaffelbeina på fronten av sykkelen er ofte laget av aluminium, som kan korrodere lett hvis det blir utsatt for fuktighet over tid.
 • Kjede: Kjeden på din motorsykkel kan også raskt bli utsatt for rust hvis den ikke blir rengjort og smurt regelmessig.

Vedlikehold som hindrer rustskader på din motorsykkel

Hvis du vil unngå rust på din motorsykkel, er det viktig å vedlikeholde den regelmessig. Her er noen enkle trinn du kan følge:

 • Rengjør sykkelen grundig med såpe og vann.
 • Tørk av sykkelen forsiktig med en ren klut.
 • Påfør smøremidler på alle bevegelige deler.
 • La sykkelen tørke helt før du kjører igjen.
FÅ MED DEG:  Kan man kjøre motorsykkel når det regner

Hvordan rengjøre en motorsykkel?

For å rengjøre din motorsykkel trenger du en bøtte med såpevann, en høytrykksvasker og en myk svamp eller klut. Følg disse trinnene:

 1. Spray vann over hele sykkelen for å fjerne løs skitt og smuss.
 2. Påfør såpevann til sykkelen er helt dekket.
 3. Ta i bruk svampen eller kluten for å tørke av overflaten forsiktig og fjern all skitt og smuss.
 4. Skyll sykkelen grundig med rent vann for å fjerne all såpe fra overflaten.
 5. Tørk av sykkelen forsiktig med en ren klut for å fjerne alt vann fra overflaten.

Hvordan spesielle produkter og behandlinger kan hindre rust på en motorsykkel

Det finnes flere spesielle produkter og behandlinger som kan bidra til å beskytte din motorsykkel mot rust. Her er noen av dem:

Korrosjonsbeskyttende spray

Du kan bruke en korrosjonsbeskyttende spray for å beskytte de mest utsatte delene av sykkelen. Disse sprayene gir et ekstra lag av beskyttelse mot fuktighet og korrosjon.

Rustfrie deler

Noen produsenter tilbyr også rustfrie deler til din motorsykkel. Disse delene er vanligvis laget av aluminium eller rustfritt stål, noe som gjør dem mer motstandsdyktige mot korrosjon.

Pulverlakkering

Pulverlakkering er en annen behandling som kan hjelpe med å hindre rust på en motorsykkel. Dette innebærer å påføre et pulverbelegg over overflaten for å gi ekstra beskyttelse mot vær og vind.

Oppbevaringstips for å unngå rustskader på din motorsykkel

Hvis du skal oppbevare din motorsykkel over lengre tid, må du ta noen forholdsregler for å hindre at den ruster. Her er noen tips:

 • Oppbevar sykkelen i et tørt, temperert rom.
 • Dekk sykkelen med en beskyttelsesduk.
 • Start sykkelen regelmessig for å holde oljen i bevegelse.
 • Ta av batteriet og oppbevar det separat.

Hvor ofte bør du sjekke og vedlikeholde din motorsykkel for å unngå rustskader?

Du bør sjekke og vedlikeholde din motorsykkel regelmessig for å hindre rustskader. Hvor ofte du gjør dette, avhenger av bruksmønsteret ditt. Her er noen generelle retningslinjer:

 • Rengjør sykkelen etter hver kjøretur.
 • Smør alle bevegelige deler ukentlig eller etter behov.
 • Sjekk kjeden ukentlig og smør den etter behov.
 • Gjennomføre en grundig vedlikeholdssjekk hver 3-6 måned.

Hva du bør gjøre hvis du allerede har fått rustskader på din motorsykkel

Hvis din motorsykkel allerede har fått rustskader, er det viktig å handle raskt for å begrense skaden. Her er noen trinn du kan ta:

 • Fjern så mye rust som mulig fra overflaten med sandpapir eller stålbørste.
 • Påfør et korrosjonsbeskyttende middel på overflaten for å hindre videre rustdannelse.
 • Hvis skaden er alvorlig, kan du vurdere å bytte ut delen helt.
FÅ MED DEG:  Er det påbudt å bruke vest når man kjører motorsykkel

Hvordan fjerne rust på motorsykkel?
Hvit eddik er en effektiv måte å fjerne rust på. Eddiken bidrar til at rusten løsner opp. Plasser det rustne metallet i en bolle med hvit eddik i noen timer, slik at rusten kan fjernes enkelt. Dersom gjenstanden er for stor til å legges i en bolle, kan du helle hvit eddik direkte på overflaten og la det virke.

Hvilken syre fjerner rust?
Fosforsyre kan brukes til å fjerne rust og danne et tettsittende fosfatbelegg som hindrer ytterligere rustdannelse. Rust kan også fjernes ved bruk av saltsyre.

Hvor mye koster det å fjerne rust?
Det er vanligvis en minimumspris på rundt 3 000 kroner for å rustbehandle en bil, men kostnaden kan vanligvis overstige dette. Men for en standard personbil er det sjelden at prisen overstiger 14 000 kroner. Gjennomsnittsprisen ligger ofte mellom 5 000 og 7 000 kroner.

Hvor ofte smøre motorsykkel kjede?
Det anbefales å smøre sykkelkjedet etter hver tur i regnvær og rundt hver 1000 km ellers. Det er viktig å huske å smøre kjedet når du er ferdig med sykkelturen for dagen og ikke rett før du skal ut å sykle.

Hva beskytter mot rust?
Den enkleste måten å unngå korrosjon er å legge en beskyttende barriere mellom metallets overflate og korrosjonsmidlene (som for eksempel regn) som kan angripe den. Det finnes ulike løsninger for å hindre korrosjon, som elektrokjemiske prosesser, tetningsmidler basert på olje og til og med maling.

Hvordan tette rusthull?
En aluminiumsnetting kan brukes til å reparere gjennomgående rusthull i bilens karosseri. Denne formbare aluminiumsnettingen fra Hagmans er ideell for å forsterke stålplastsparkel og gjøre det enklere å reparere rusthull.

Mine artikler

Jonas Skogheim er en hardbarket bilentusiast med en livslang lidenskap for biler og motorsykler. Jonas bringer med seg en unik kombinasjon av teknisk kunnskap og praktisk ekspertise. Etter å ha fordypet seg i bilbransjen i over et tiår, besitter han en dyp forståelse for bilreparasjoner, vedlikehold og ulike tekniske aspekter. Jonas deler gjerne sin ekspertise og gir uvurderlige innsikter som hjelper både erfarne og nye motorentusiaster.

Leave a Comment