Hvordan finne rett felg til bilen

 • Først og fremst må du finne ut hvilken størrelse felg som passer til bilen din. Dette kan du finne i bilens instruksjonsbok eller ved å kontakte en autorisert forhandler.
 • Du bør også vurdere hvilket materiale felgene skal være laget av. Aluminium er vanligvis lettere og mer holdbart enn stål, men kan også være dyrere.
 • Designet på felgene kan påvirke både utseendet og ytelsen til bilen din. Vurder om du ønsker et sporty eller mer klassisk utseende, og om du vil ha felger med mange eiker eller få.
 • Det er også viktig å tenke på hvilken type dekk som passer til felgene du velger. Sørg for at dimensjonene på dekkene er kompatible med størrelsen på felgene.
 • Ved kjøp av nye felger bør du sjekke om de har riktig innpress for bilen din. Feil innpress kan føre til dårlig håndtering og slitasje på hjulopphenget.

Er du lei av å se på de samme gamle felgene på bilen din? Kanskje føler du at de ikke passer til bilens stil eller er rett og slett for slitte. Men hvor begynner man egentlig i jakten på nye felger? Det kan være en overveldende prosess, spesielt hvis man ikke har mye erfaring med bilmekanikk.

Kanskje lurer du også på hvilken størrelse som passer best til bilen din, eller om det er noen spesielle krav som må oppfylles for å finne de rette felgene. Det er viktig å finne riktige felger for å sikre god ytelse og kjøresikkerhet, men det kan være vanskelig å navigere i jungelen av alternativer. I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips og triks for hvordan du kan finne de perfekte felgene til bilen din, slik at du kan gi den et nytt utseende som både ser bra ut og fungerer optimalt.

Hvordan finne rett felg til bilen

For å finne ut hvilket boltmønster bilen din har, må du sjekke antall bolter/fester som holder hjulet på plass og diameteren mellom disse. Boltmønsteret kan variere fra modell til modell, så det er lurt å sjekke i bilens instruksjonsbok eller kontakte en verksted for å få riktig informasjon. Det er viktig at felgene du velger har samme boltmønster som bilen din for at hjulene skal passe ordentlig og være trygge å kjøre med.

FÅ MED DEG:  Hvordan Montere Dab Antenne I Bil (Fremgangsmåte!)

Hvilken størrelse bør felgene ha for å passe til bilen?

Dimensjoner på felger

Når du skal kjøpe nye felger, er det viktig å velge riktig størrelse for at de skal passe til bilen din. For å finne riktig dimensjon må du ta hensyn til bredden og diameteren på felgen. Dimensjonene kan variere fra bilmodell til bilmodell.

Felgbredde

Felgbredden er avstanden mellom de to ytterpunktene på felgen, målt i tommer. Felgbredden påvirker dekkets kontaktflate med veien, og dermed også bilens kjøreegenskaper. Hvis du velger en for bred felg, kan det føre til at dekket buler ut og slites uregelmessig. Velger du en for smal felg, vil dekket ikke sitte ordentlig på plass.

Felgdiameter

Felgdiameteren er avstanden mellom to punkter på innsiden av felgen som ligger motsatt hverandre gjennom midtpunktet av hjulet (også kalt “bolt-hull diameter”). Denne dimensjonen måles i tommer og angir størrelsen på hjulet som passer til den aktuelle bilmodellen.

Boltmønster

For å finne riktig boltmønster, trenger du vite antall bolter eller fester som holder hjulet på plass og diameteren mellom boltene/festene. Boltmønsteret kan variere fra modell til modell, og det er derfor viktig å finne riktig boltmønster for bilen din.

Riktig boltmønster

Det er viktig at felgene du velger har samme boltmønster som bilen din. Hvis boltmønsteret ikke stemmer, vil ikke hjulene passe til bilen. Det kan også være farlig å montere hjul med feil boltmønster, da hjulet kan sitte løst og falle av under kjøring.

 • Eksempel: Boltmønster 5×112 betyr at felgen har fem bolter/fester og at diameteren mellom disse er 112 millimeter.

Andre faktorer som påvirker valget av felger

I tillegg til dimensjoner og boltmønster, kan det være andre faktorer som påvirker valget av felger. Blant annet kan du velge mellom stålfelger eller aluminiumsfelger, ulik bredde på felgene og innpress.

Hvordan kan jeg finne ut hvilken boltmønster bilen min har?

Det enkleste måten å finne ut hvilket boltmønster bilen din har, er å se i instruksjonsboken eller kontakte en verksted eller forhandler som kjenner til modellen din.

Du kan også finne informasjon om dette på nettet ved å søke etter “bolt pattern” sammen med merket og modellen på bilen din. Du bør imidlertid være forsiktig når du bruker informasjon fra uoffisielle nettsteder, da denne informasjonen kan være feilaktig.

En annen måte å finne ut boltmønsteret på er å måle avstanden mellom boltene/festene på hjulet selv. Mål fra midten av en bolt til midten av en bolt som ligger diametralt motsatt. Gjenta dette for alle boltene/festene, og du vil ha det eksakte boltmønsteret.

Husk at det er viktig å finne riktig boltmønster for bilen din for å unngå farlige situasjoner under kjøring.

Hva er forskjellen mellom stålfelger og aluminiumsfelger?

Stålfelger og aluminiumsfelger har ulike egenskaper og fordeler.

Stålfelger

Stålfelger er vanligvis billigere enn aluminiumsfelger, og de tåler mer slitasje. De tåler også bedre slag og støt ved kjøring på dårlige veier eller i ujevnt terreng. Stålfelger har også enklere design, noe som gjør dem mindre utsatt for skader hvis du parkerer nær en kantstein eller lignende.

FÅ MED DEG:  Hvordan Finne Ut Om Bilen Har Registerreim (Guide!)

Fordeler med stålfelger:

 • Billigere enn aluminiumsfelger
 • Tåler mer slitasje
 • Tåler bedre slag og støt ved kjøring på dårlige veier eller i ujevnt terreng
 • Enkle design som tåler mindre skader ved kontakt med kantsteiner o.l.

Aluminiumsfelger

Aluminiumsfelger er lettere enn stålfelger, og dette gjør at de gir bedre kjøreegenskaper på veien. De er også mer stilige og moderne i designet, og kan gi bilen din et mer eksklusivt utseende. Aluminiumsfelger har en tendens til å bli varme under kjøring, noe som kan føre til at dekkene slites raskere.

Fordeler med aluminiumsfelger:

 • Lettere enn stålfelger, gir bedre kjøreegenskaper på veien
 • Mer stilige og moderne i designet
 • Gir bilen et mer eksklusivt utseende

Hvordan velger jeg riktig bredde på felgene til bilen min?

Bredde på felgene er viktig for både sikkerhet og ytelse når du kjører. Hvis du velger feil bredde kan det føre til at dekkene ikke sitter ordentlig på plass eller at det oppstår skader på hjulet eller bilen.

For å finne riktig bredde på felgene må du sjekke produsentens anbefalinger for din bilmodell. Felgbredden bør være innenfor anbefalt område, da det vil gi deg optimal ytelse fra dekkene dine.

Husk også å ta hensyn til plassering av hjulene (om de skal sitte foran eller bak) og eventuelle endringer i størrelsen på dekkene dine når du velger bredden på felgene.

Hva er viktig å tenke på når det gjelder innpress på felgene?

Innpresset på felgene er avstanden mellom felgens senterlinje og monteringsflaten som sitter mot navet. Innpresset bestemmer hvor langt hjulet stikker ut eller inn fra hjulbuene.

Det er viktig å velge riktig innpress for din bilmodell for å unngå skade på dekkene, hjulopphenget og bilen generelt. Hvis du velger feil innpress, kan det føre til at hjulet stikker for mye ut og treffer hjulbuene eller karosseriet, noe som kan føre til skader.

For å finne riktig innpress må du sjekke produsentens anbefalinger for bilmodellen din.

Kan jeg bruke samme størrelse felg både foran og bak på bilen min?

Ja, det er mulig å bruke samme størrelse felg både foran og bak på bilen din. Dette kalles også “square setup”. Det gir fordeler som jevnere kjøreegenskaper og lettere vedlikehold av dekkene dine.

Imidlertid kan det hende at noen biler har ulike dimensjoner foran og bak. I så fall bør du følge produsentens anbefalinger når du velger størrelsen på felgene.

Hvordan kan jeg finne ut om felgene jeg ønsker å kjøpe passer til dekkene mine?

Når du skal kjøpe nye felger, er det viktig å tenke på om de passer til dekkene dine. Felgen må ha samme diameter og bredde som dekkene for å passe ordentlig.

Det er også viktig å velge riktig innpress på felgene, da dette vil påvirke hvordan hjulet passer til dekket. Hvis du velger feil innpress, kan det føre til at hjulet stikker for mye ut eller inn fra hjulbuene, noe som kan føre til skader.

FÅ MED DEG:  Hvordan bytte skilt på bil (Guide)

For å unngå feilkjøp bør du sjekke produsentens anbefalinger for din bilmodell og dekkdimensjon før du kjøper nye felger.

Er det noen spesielle krav eller begrensninger når det gjelder valg av felger til elbiler?

Når du skal velge felger til en elbil, bør du ta hensyn til vekten og akselerasjonen på bilen. Elbiler har ofte høyere dreiemoment enn biler med forbrenningsmotor, noe som kan føre til økt slitasje på felgene hvis du ikke velger riktig dimensjon.

Husk også at mange elbiler har større bremseskiver enn vanlige biler. Dette betyr at du må velge større felger slik at de får plass rundt bremseskivene.

I tillegg kan det være lurt å velge lettere felger for å redusere vekten på bilen generelt. Dette vil gi bedre rekkevidde og ytelse for elbilen din.

Sjekk alltid produsentens anbefalinger før du kjøper nye felger til din elbil.

Hvordan finne rett innpress på felg?
BOLTSIRKEL & INNPRESS: På en felg med 4, 6 eller 8 hull måler du fra kanten av bolthullet til den innerste kanten av det motsatte bolthullet over navet. Felgens innpress eller ET-mål viser hvor langt inne eller ute felgen sitter i forhold til midtpunktet, altså anleggsflaten mot navet til felgens midtpunkt.

Hvordan finne et på felg?
For å finne ut om en felg har positivt eller negativt innpress, må man måle avstanden (ET) fra midten av felgen (G) til målet (F/2). Hvis målet er større enn halvparten av felgens bredde (F), har felgen positivt innpress. Hvis målet er mindre enn halvparten av felgens bredde (F), har felgen negativt innpress. Forkortelsen ET kommer fra det tyske begrepet EinpressTiefe.

Hvordan se felg størrelse?
Felgdiameteren er den største diameteren på hjulet og måles ved å trekke en rett linje fra den ene siden av hjulet til den andre gjennom midtpunktet av felgen. Den angis vanligvis i tommer eller millimeter. Felger med stor diameter er ofte brukt sammen med lavprofildekk.

Hva betyr tallene på én felg?
Merke på felgen indikerer først bredden. I eksempelet 7J x 17 H2 ET38, 5×112 LK, vil bredden på felgen være 7 tommer. Du vil også trenge å vite at denne størrelsen passer til dekk med bredde mellom 195 til 225 mm, men ideelt ville være mellom 205 og 215 mm.

Hvilke felger har jeg?
Dersom du er usikker på hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din, kan du sjekke instruksjonsboken eller vognkortet. Det er også mulig å undersøke dimensjonen på aktuelle sommer- eller vinterdekk for å finne riktig størrelse (for eksempel 205/55 R16).

Er et og innpress det samme?
Innpress er avstanden mellom midtpunktet på en felg og anleggsflaten på hjulnavet. Enhet for innpresset er millimeter, og det omtales vanligvis som ET.

Mine artikler

Jonas Skogheim er en hardbarket bilentusiast med en livslang lidenskap for biler og motorsykler. Jonas bringer med seg en unik kombinasjon av teknisk kunnskap og praktisk ekspertise. Etter å ha fordypet seg i bilbransjen i over et tiår, besitter han en dyp forståelse for bilreparasjoner, vedlikehold og ulike tekniske aspekter. Jonas deler gjerne sin ekspertise og gir uvurderlige innsikter som hjelper både erfarne og nye motorentusiaster.

Leave a Comment