Hvordan ta EU-kontroll av bilen (Full oversikt!)

Hvordan ta EU-kontroll av bilen (Full oversikt!)

Hvert år må alle bileiere ta en EU-kontroll av kjøretøyet sitt for å sikre at det er trygt og samsvarer med lovpålagte standarder. Men vet du egentlig hva som skjer under en EU-kontroll, og hvordan du kan forberede deg best mulig på den? Det er viktig å forstå hva som kreves for å unngå ubehagelige overraskelser eller unødvendige utgifter.

I denne artikkelen vil vi gi deg en detaljert guide om hvordan du tar EU-kontroll av bilen din og hva du bør være oppmerksom på.

For å ta EU-kontroll av bilen din, må du først finne en godkjent kontrollør og avtale tid for kontrollen. Under kontrollen vil bilen din bli sjekket for sikkerhets- og miljøkrav. Hvis bilen din ikke består kontrollen, vil du få en liste over feil som må utbedres før den kan godkjennes.

 

EU-kontroll av bilen

EU-kontroll, eller periodisk kjøretøykontroll (PKK), er en lovpålagt kontroll som skal sikre at kjøretøyet er trafikksikkert og miljøvennlig. Formålet med EU-kontroll er å forebygge ulykker og redusere miljøskader. Kontrollen omfatter sjekk av ulike deler av kjøretøyet for å avdekke eventuelle feil og mangler som kan påvirke sikkerheten og miljøet negativt.

Under EU-kontrollen sjekker verkstedet blant annet bremsesystem, støtdempere, hjuloppheng, eksosanlegg, sikkerhetsbelter, lykter og blinklys. Verkstedet vil også sjekke at kjøretøyets papirer og dokumentasjon er i orden. Kontrollen må utføres hos et godkjent verksted, og verkstedet vil gi en rapport om resultatene av kontrollen.

Kjøretøy eldre enn fire år må gjennomføre EU-kontroll hvert andre år, mens kjøretøy som brukes som taxi eller leiebil må kontrolleres årlig. Dersom feil eller mangler blir oppdaget under kontrollen, vil verkstedet gi en liste over hva som må utbedres. Dersom feilene ikke blir utbedret, kan kjøretøyet bli avregistrert.

Det er viktig å merke seg at EU-kontrollen kun er en sjekk av kjøretøyets grunnleggende sikkerhet og miljøvennlighet. Det betyr ikke at kjøretøyet er helt feilfritt og kan brukes uten videre. Det anbefales at kjøretøyet også får regelmessig vedlikehold og service hos et autorisert verksted for å sikre optimal ytelse og levetid.

FÅ MED DEG:  Hvordan Stille Inn Subwoofer I Bil (Tips!)

EU-kontrollen er en viktig del av vedlikeholdet av kjøretøyet, og det er eierens ansvar å sørge for at den blir gjennomført innen fristen. Det er også viktig å velge et godkjent verksted med kvalifisert personell for å sikre at kontrollen blir utført riktig.

Hvor ofte må man ta EU-kontroll

Kjøretøy eldre enn fire år må gjennomføre EU-kontroll hvert andre år i Norge. Kjøretøy som brukes som taxi eller leiebil må kontrolleres årlig.

Hvordan ta EU-kontroll av bilen?

Når det kommer til å ta EU-kontroll av bilen din, er det noen viktige ting du må huske på. Først må du finne en godkjent kontrollør og avtale tid for kontrollen. Sørg for å ha med deg nødvendige dokumenter som vognkort og eventuelle papirer på reparasjoner som er gjort siden forrige EU-kontroll.

Under selve kontrollen vil bilen din bli sjekket for ulike sikkerhets- og miljøkrav. Dette inkluderer alt fra bremsene og lysene til eksos- og støyutslipp. Hvis bilen din ikke består kontrollen, vil du få en liste over feil som må utbedres før den kan godkjennes. Det er viktig å få disse feilene fikset så snart som mulig for å sikre at bilen din er trygg å kjøre og for å unngå eventuelle bøter eller problemer med forsikringen.

Når bilen din har blitt godkjent, vil du motta en godkjenningsplakett som må plasseres godt synlig på bilen din.

 

Kan man ta EU-kontroll før fristen?

Ja, det er mulig å ta EU-kontroll før fristen. Hvis du tar EU-kontrollen tidligere enn fristen, vil fristen for neste EU-kontroll bli beregnet ut fra datoen for den tidlige kontrollen. Det vil si at du ikke mister tid på fristen for neste kontroll selv om du tar EU-kontrollen tidligere.

 

Hvor mye koster EU-kontroll på bilen?

Prisen på en EU-kontroll i Norge varierer avhengig av hvor du bor og hvilket verksted du velger. Prisen kan også variere basert på type kjøretøy. Generelt sett kan du forvente å betale mellom 1000 og 1500 kroner for en EU-kontroll. Det er lurt å sjekke priser på flere verksteder og sammenligne tilbud før du bestiller en EU-kontroll for å sikre at du får den beste prisen.

FÅ MED DEG:  Hvordan bruke kjøleboks i bil

10 ting du må vite om EU-kontroll av bil

  1. EU-kontrollen må utføres annethvert år på personbiler og lette lastebiler.
  2. Kontrollen må utføres av et godkjent verksted eller kontrollorgan.
  3. EU-kontrollen sjekker bilens sikkerhet og miljøkrav.
  4. Det kan være lurt å sjekke priser på flere verksteder før du bestiller kontrollen.
  5. Hvis bilen din ikke består kontrollen, vil du få en liste over feil som må utbedres før den kan godkjennes.
  6. EU-kontrollen tar vanligvis 1-2 timer å utføre.
  7. Prisen på en EU-kontroll varierer avhengig av hvor du bor og hvilket verksted du velger.
  8. Du kan ta EU-kontrollen tidligere enn fristen hvis du ønsker det.
  9. Du må ta med vognkort og eventuelle servicehefter til kontrollen.
  10. Hvis bilen din er eldre enn 20 år, må den ta EU-kontroll hvert år.
 

Gjør det selv-tips for vedlikehold av bilen din

Vedlikehold av bilen er viktig for å sikre at den alltid er trygg og klar til å følge deg der du skal. Det er mange ting du kan gjøre selv for å holde bilen i god stand, som å sjekke olje og luftfilter, fylle opp motorvæske, bytte ut tennplugger og endre bremseskiver. Her gir vi noen tips om hvordan du kan utføre disse oppgavene på egen hånd.

For å kontrollere oljenivået i motoren, må du først finne oljepåfyllingslokket. Dette bør stå tydelig angitt på motoren din. Når lokket er løsnet, kan du bruke et oljemåleglass til å sjekke nivået. Oljenivået skal alltid ligge mellom maksimum- og minimummerket på glasset. Hvis nivået er lavt, må du fylle opp med motorolje som passer til din bilmodell.

Luftfilteret i motoren drenerer smuss fra luften som går inn i motoren og det bør byttes hvert annet år eller oftere hvis du kjører på sted med mye støv og rusk. Filteret holder seg vanligvis under panseret, men noen ganger kan det være plassert andre steder som under et sete eller i bagasjerommet. Filteret bør byttes med en gang det begynner å bli slitt.

FÅ MED DEG:  Hvordan sove i bil (Slik får du god søvn i bilen!)

For å holde motorvæsken sunn og frisk, må den byttes regelmessig. Kontroller derfor nivået av radiatorvæske ofte for å sikre at den ikke er for lav, da dette kan ha alvorlige konsekvenser for motorens levetid. Nivået bør være mellom minimum- og maksimummerket på beholderen under panseret.

Tennplugger er veldig viktige deler av motoren da de gir gnist som starter motoren din. Tennplugger bør byttes hvert annet års tid eller oftere hvis de blir slitte eller begynner å mislykkes. Det samme gjelder bremseskiver – de bør byttes ut før de blir skadet eller overbelastes.

For generelt vedlikehold av bilen din anbefaler vi at du tar bilen inn til et verksted med jevne mellomrom slik at mekanikerne kan inspisere alle delene som trenger kontinuerlig overvåking, inkludert olje-og filterbytter, bremsejusteringer og motorservice.

Oppsummering

Å ta EU-kontroll av bilen er en viktig del av å sikre at kjøretøyet ditt er sikkert og oppfyller miljøkravene. Ved å følge de riktige trinnene og forberede deg på forhånd, kan du sikre at kontrollen går jevnt og effektivt. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller søke hjelp fra profesjonelle verksteder hvis du er usikker på noe. Ta EU-kontrollen seriøst, og du vil være tryggere på veien.

 
 
Mine artikler

Arne Gundersen er en erfaren bilekspert med en lidenskap som brenner sterkt for alt som har med biler å gjøre. Med over 15 års erfaring i bransjen har Arne utviklet en omfattende ekspertise innen bilreparasjoner, tekniske aspekter og praktiske tips. Hans ekspertise spenner over ulike områder innen bilverdenen, inkludert motorsykler, ATV-er og andre kjøretøy. Arnes dype forståelse for bilmekanikk og hans evne til å forenkle komplekse konsepter gjør ham til en uvurderlig ressurs for både entusiaster og nybegynnere. Enten du trenger ekspertveiledning om feilsøking eller praktiske tips for å forbedre kjøreopplevelsen din, er Arne klar for å hjelpe deg.