Hvordan få start på bil med flatt batteri?

 • Et flatt batteri kan være en frustrerende situasjon, men det er flere måter å få start på bilen igjen.
 • En av de vanligste metodene er å bruke startkabler og en annen bil med et fungerende batteri.
 • Sørg for å parkere de to bilene nær hverandre, men ikke så tett at de berører hverandre.
 • Koble den røde kabelen til den positive polen på det flate batteriet, deretter til den positive polen på det fungerende batteriet.
 • Koble deretter den svarte kabelen til den negative polen på det fungerende batteriet, og fest den andre enden av den svarte kabelen til et jordpunkt på bilen med det flate batteriet (for eksempel en bolt eller metallramme).
 • Start deretter motoren i den andre bilen og la den gå i noen minutter for å lade opp det flate batteriet.
 • Forsøk deretter å starte motoren i bilen med det flate batteriet. Hvis den ikke starter umiddelbart, kan du prøve å gi litt gass mens du starter.
 • Når motoren har startet, bør du la begge bilene stå koblet sammen i noen minutter for å sikre at det flate batteriet får nok strøm til å holde seg oppladet.
 • Hvis denne metoden ikke fungerer, kan du vurdere å bruke en bærbar batterilader eller ringe veihjelp for assistanse.

Har du noensinne opplevd den frustrasjonen og irritasjonen som kommer når du prøver å starte bilen din, bare for å finne ut at batteriet er flatt? Det er ikke bare en tidstyv, men det kan også føre til at du blir forsinket til viktige avtaler eller hendelser. Men fortvil ikke! I denne artikkelen skal vi gi deg noen enkle og effektive løsninger på hvordan du kan få start på bilen med flatt batteri. Vi vil dekke alt fra tradisjonelle metoder som bruk av startkabler til moderne teknologi som batteriladere og jumpstartere. Så hvis du ønsker å være forberedt på alle eventualiteter og unngå stresset med et flatt batteri, så er dette artikkelen for deg. Les videre for å lære hvordan du kan få bilen din i gang igjen uten problemer!

Hvordan få start på bil med flatt batteri?

De vanligste årsakene til at bilbatteriet blir flatt inkluderer dårlig batterivedlikehold, lengre perioder med inaktivitet, feilaktig bruk av elektriske komponenter, kalde temperaturer og defekt ladesystem. For å unngå dette er det viktig å vedlikeholde batteriet regelmessig ved å rense polene, sjekke væskenivået og oppbevare det riktig under inaktivitet.

FÅ MED DEG:  Hvordan Starte Bil Med Startkabler (Fremgangsmåte!)

De vanligste årsakene til at bilbatteriet blir flatt

Et flatt bilbatteri er en vanlig problemstilling som mange bilister opplever. Det kan være flere årsaker til at batteriet blir flatt, og det er viktig å forstå disse for å unngå at det skjer igjen.

Noen av de vanligste årsakene til et flatt bilbatteri inkluderer:

 • Dårlig batterivedlikehold: Hvis batteriet ikke blir vedlikeholdt regelmessig, kan det miste sin kapasitet over tid og bli flatt.
 • Lengre perioder med inaktivitet: Hvis bilen ikke blir brukt over lengre tid, kan batteriet tappes for strøm og bli flatt.
 • Feilaktig bruk av elektriske komponenter: Hvis du for eksempel lar lysene stå på i lang tid uten at motoren går, kan dette tømme batteriet raskt.
 • Kalde temperaturer: Batteriets ytelse reduseres i kaldt vær, noe som kan føre til tømming av batteriet.
 • Defekt ladesystem: Et defekt ladesystem kan føre til at batteriet ikke lades opp ordentlig, og dermed bli tomt for strøm.

Manglende vedlikehold av batteriet

Et godt vedlikeholdt bilbatteri varer normalt lenger enn et som ikke blir tatt vare på. Det er viktig å regelmessig sjekke batteriets tilstand og gjennomføre nødvendige tiltak for å opprettholde dets ytelse.

Noen av vedlikeholdstiltakene som kan utføres inkluderer:

 • Rens batteripolene: Over tid kan det dannes korrosjon på batteripolene, noe som kan redusere strømoverføringen. Rengjør polene med en børste og en blanding av vann og natron for å fjerne korrosjonen.
 • Sjekk væskenivået: Noen bilbatterier har mulighet for påfylling av destillert vann. Sjekk væskenivået jevnlig og fyll på om nødvendig.
 • Oppbevar batteriet riktig: Hvis du skal oppbevare et bilbatteri over lengre tid, er det viktig å gjøre det på riktig måte. Batteriet bør være rent, tørt og oppbevares i en kjølig, men frostfri plass.

Hvordan unngå flatt batteri ved inaktivitet

Hvis du vet at bilen kommer til å stå ubrukt over lengre tid, er det noen tiltak du kan gjøre for å unngå at batteriet blir flatt:

 • Start motoren jevnlig: Selv om du ikke bruker bilen aktivt, kan det være lurt å starte motoren og la den gå i noen minutter hver uke for å lade opp batteriet.
 • Koble fra elektriske komponenter: Hvis bilen er parkert over lengre tid, kan det være lurt å koble fra eller slå av alle unødvendige elektriske komponenter som radio, GPS eller alarmsystemer.
 • Bruk en vedlikeholdslader: En vedlikeholdslader kan kobles til batteriet og sørge for en jevn lading over tid. Dette kan være spesielt nyttig hvis bilen skal stå ubrukt i flere måneder.
FÅ MED DEG:  Hvorfor kommer det svart røyk av diesel motor?

Hvilket verktøy og utstyr trenger jeg for å starte en bil med flatt batteri?

For å starte en bil med flatt batteri trenger du følgende verktøy og utstyr:

Startkabler:

Du trenger et par startkabler av god kvalitet. Startkablene må være lange nok til å nå fra den friske bilen til den bilen med det flate batteriet.

Friske bil:

Du trenger også en annen bil med et friskt batteri som kan brukes til å lade opp det flate batteriet. Denne bilen må være i nærheten av den bilen du ønsker å starte.

Merknad:

Sørg for at begge kjøretøyene er parkert på et trygt sted, og at de ikke er i kontakt med hverandre.

Hvordan koble riktig på startkabler for å lade opp det flate batteriet?

Når du skal koble på startkabler for å lade opp et flatt batteri, følger du disse trinnene:

1. Sørg for at begge biler er slått av med tenningsnøkkelen fjernet.
2. Finn de positive (+) og negative (-) polene på begge batteriene.
3. Koble den ene enden av den røde startkabelen til den positive polen på det friske batteriet.
4. Koble den andre enden av den røde startkabelen til den positive polen på det flate batteriet.
5. Koble den ene enden av den svarte startkabelen til den negative polen på det friske batteriet.
6. Koble den andre enden av den svarte startkabelen til en metallisk del, som et motorfeste eller en bolt, på motoren i bilen med det flate batteriet.

Viktig:

Sørg for at startkablene ikke berører hverandre mens du kobler dem til batteriene.

Forholdsregler du må ta når du starter en bil med flatt batteri

Når du skal starte en bil med flatt batteri, er det viktig å følge noen forholdsregler:

– Pass på at startkablene er av god kvalitet og i god stand.
– Sørg for at begge biler er slått av før du kobler på startkablene.
– Hold ansiktet og kroppen unna batteriene mens du kobler kablene.
– Unngå gnister eller flamme nær batteriene, da dette kan føre til eksplosjonsfare.
– Ikke la startkablene være koblet til i mer enn 5 minutter av gangen. Hvis motoren ikke starter etter dette, kan det være andre problemer som må undersøkes.

Hvor lang tid tar det vanligvis å lade opp et flatt bilbatteri ved hjelp av startkabler?

Tiden det tar å lade opp et flatt bilbatteri ved hjelp av startkabler kan variere avhengig av flere faktorer. Generelt sett kan det ta omtrent 15-30 minutter å lade opp batteriet nok til å kunne starte motoren.

FÅ MED DEG:  Hvordan Måle Strømtap På Bil (Guide!)

Det er viktig å merke seg at jo større kapasitet batteriet har, desto lengre kan det ta å lade det opp. I tillegg kan eksterne faktorer som temperatur og tilstanden til batteriet påvirke ladetiden.

Alternative metoder for å få start på en bil med flatt batteri uten bruk av startkabler

Hvis du ikke har tilgang til startkabler eller en annen bil med et friskt batteri, finnes det noen alternative metoder for å få start på en bil med flatt batteri:

1. Batterilader: Du kan bruke en batterilader for å lade opp det flate batteriet. Dette krever at du har tilgang til en strømkilde i nærheten.

2. Mobillader: Hvis du har en mobillader med USB-tilkobling, kan du koble den til et strømuttak og deretter koble den andre enden til sigarettenneruttaket i bilen. Dette kan gi nok strøm til å starte motoren.

3. Dytt/start metoden: Hvis du er i nærheten av andre personer, kan de hjelpe deg med å dytte bilen slik at den får nok fart. Når bilen får nok fart, slipper du clutchpedalen mens du er i gir, og dette kan bidra til å starte motoren.

Merk at disse alternative metodene kanskje ikke alltid fungerer avhengig av situasjonen og tilstanden til det flate batteriet. Det anbefales alltid å ha riktig verktøy og utstyr for å kunne håndtere et flatt batteri på en trygg måte.

Oppsummering

Å få start på en bil med flatt batteri kan være en frustrerende opplevelse, men det finnes flere effektive metoder for å løse problemet. I denne artikkelen har vi sett på ulike måter å starte en bil med tomt batteri, inkludert bruk av startkabler, batteriladere og jump-start enheter.

Det er viktig å følge riktig prosedyre når man bruker startkabler, slik som å koble til kablene i riktig rekkefølge og sørge for god kontakt. Batteriladere kan være et mer praktisk alternativ for langvarig lading, og de fleste moderne ladere har også funksjoner for vedlikeholdslading. Jump-start enheter er kompakte og bærbare, og kan være nyttige i nødsituasjoner der det ikke er tilgang til andre kjøretøy.

Uansett hvilken metode man velger, er det viktig å ta hensyn til sikkerhetstiltak og eventuelle spesifikke instruksjoner fra produsenten. Å ha kunnskap om hvordan man starter en bil med flatt batteri kan spare tid og frustrasjon når slike situasjoner oppstår.

Mine artikler

Jonas Skogheim er en hardbarket bilentusiast med en livslang lidenskap for biler og motorsykler. Jonas bringer med seg en unik kombinasjon av teknisk kunnskap og praktisk ekspertise. Etter å ha fordypet seg i bilbransjen i over et tiår, besitter han en dyp forståelse for bilreparasjoner, vedlikehold og ulike tekniske aspekter. Jonas deler gjerne sin ekspertise og gir uvurderlige innsikter som hjelper både erfarne og nye motorentusiaster.

Leave a Comment